Petras sida

 Beskrivning av mig till Dantos hemsida

 Skye_Petra MP_163817182128008

Petra diplom

På frågan vart jag bor svarar jag alltid en bra fråga! Jag är skriven i Färjestaden på solen och vindarnas ö men bor också i ett hus på landet mellan Eksjö och Vetlanda i en liten by som heter Mölarp. Mina hundar och jag bor med packning i bilen och pendlar mellan våra boende. Som om det inte räckte så jobbar jag i en liten kommun som heter Ydre och ligger i Östergötland.

Jag har tre söner som är spridda över Sveriges avlånga land och två barnbarn som förgyller min tillvaro när tillfälle ges. Min särbo/sambo är också hundintresserad och bidrar med bonushunden Arja i kenneln. Arja är en Malle som sätter lite fart på resten av flocken, tvåbenta som fyrbenta, hon är lite som ”klassens clown” som får med sig alla andra.

Jag blev colliebiten i ordets rätta bemärkelse som liten, då jag skulle hälsa på Collien Svante som var granne till min farmor och farfar. Han kunde hälsa med vacker tass och jag tyckte att det skulle han kunna göra även när han låg ner, som 3-4 åring tänker man inte alltid så långt. Jag tog tag i tassen och med det ett bett i ryggen och därmed så var jag Colliebiten på riktigt. Därefter har det bott sju stycken Collies hos mig under 30 år. Det har varit fantastiska hundar var och en på sitt sätt. Jag har där med fått erfarenhet av styrkor och svagheter hos denna fantastiska ras. Det har också gett mig perspektiv på hur viktigt det är med en mentalt stabil Collie både för individen och även människorna runt omkring hunden. Det är det som har skapat intresset hos mig för mentalt stabila Collies och avel. Collien är en brukshund och mår bra av att arbeta, men vad den ska arbeta med är en gemensam väg mellan hund och hundförare/ägare. Själv har jag provat på agility, lite freestyle, räddningssök, lydnad, bruks spår, bruks sök, lite patrull, provat specialsök och hundförare i Missing people. Jag är också intresserad av utställning men fokus är ändå på det mentala hos hunden vilket inte alltid gett utrymme för utställning . Alla hundarna har gillat agility men de andra grenarna har varit olika intressen för olika fyrfotingar. Det jag har med mig är att en ”jobbig valp” har mer energi när det gäller arbete, så ge aldrig upp när valpen utmanar. En stimulerad valp/hund är en lugnare hund, det är också lika viktigt med en avknappen. Det har inte alltid varit Collie under min uppväxt utan även en Silky terrier och en Yorkshireterrier har bott i familjen.

Collien är en vallhund som ser till att alla är med, den lämnar inte någon gärna och finns alltid i närheten av flocken. Det är den gemensamma bilden av de Collie jag haft, sedan har de haft helt olika personligheter och egenskaper och det är det som gör hundägandet så spännandet. Jag har på senare år även fått lära mig en del skyddsarbete och patrullhundsarbete när vår Malle haft stort intresse av det.

Jag har gått SKK uppfödarutbildning under 2022 och fick frågan av Wanda på Kennel Dantos om jag ville bli delägare i kenneln och det ville jag självklart hemskt gärna, så jag ser fram emot vårt samarbete och nya lärdomar i framtiden. Jag ser också fram emot min första egna kull valpar och kanske redan till våren 2023 är detta möjligt.

Jag sitter som ledamot i Svenska Collieklubben sedan 2021 och är kontaktperson för vallningsgruppen. Vallning är dock nytt för mig men hoppas på att kunna lära mer och bidra till kunskap till andra intresserade i framtiden.

Vissegårdens Betty Boop Dantos Åtilja Dustless Yrra

Vissegårdens Betty Boop (Cobolt), Dantos Åtilja (Skye)
och Dustless Yarra River (Nova)