Köpa collievalp

Att köpa Collievalp

Jag tillämpar fri prövningsrätt, detta innebär att jag förbehåller mig rätten att själv välja vem/vilka som får köpa valp från mig, utan att behöva ursäkta / förklara mig.

 45upside u text copy

 

Att tänka på för dig som skall köpa en collievalp
texten av Kerstin Berminge (förkortad)

adivider

Du har alltså bestämt dig för en collievalp. Vad skall man då tänka på när man väljer uppfödare och valp. Föräldrarnas mentalitet

Det finns många collies som är lite väl ängsliga av sig men det finns även många bra och stabila collies. En rädd hund lider och man mår dåligt som ägare av att anpassa sig till dess rädsla.

Tyvärr finns det idag uppfödare som avlar på rädda individer. Mental stabilitet är starkt ärftlig så vänd dig därför till en upfödare som går in för att avla fram stabilare collies. En stabil collie är en fantastisk hund. 

Be att få träffa mamman till valparna, att se pappan kan vara svårt då han kan bo långt borta. Tiken får vara vara relativt ointresserad av främmande personer men får inte bli rädd. Hels skall hon hälsa på dig glatt. Ta reda på vad du kan om pappan. Be att få se båda föräldrarnas meriter. Viktigast är, om man nu inte är speciellt intresserad av utställningar, är att de är MH-beskrivna (MH=mentalbeskrivning) med ett bra resultat resultat. De skall inte ha brutit MH och inte ha 5 på skott. Helst också inga 5 på kvarstående rädslor. Mer om MH kan du läsa HÄR... Valpen själv skall vara framåt och nyfiken och hälsa på dig direkt och utan att tveka. Köp för allt i världen inte valpen som går undan eller som backar eller kryper ihop med svansen mellan benen och ser olycklig ut när du vill hälsa. Den valpen blir bara till bekymmer för dig.

En uppfödare med ansvar ställer även krav på dig som valpköpare. Var beredd på att du skall HD (höftleds), AD (armbågs)- röntga hunden efter ett års ålder liksom ögonspegla den. Du får även ställa upp att gå MH med din valp efter ett årsålder. Många uppfödare ordnar MH för hela kullen. Vid leverans skall valpen vara vaccinerad och registrerad enligt SKK:s regler men dessutom ögonspeglad vid senast 8 veckors ålder.

Vad är mentalbeskrivning (MH) Alla avelshundar inom collierasen måste MH-beskrivas idag men resultaten kan variera oerhört. Vänd dig till en uppfödare som prioriterar mentaliteten och som försöker avla endast på mentalt stabila collies. En stabil collie är en härlig hund att leva med. Generellt kan man nog säga att den uppfödare som gärna visar MH-resultatet, som man förstås ska be att få se, troligen har ett bra sådant, medan den uppfödare som inte nämner testet eller resultatet eller som försöker förklara varför hunden inte var så bra på testet, "den var sjuk, den var ur gängorna den dagen, man kan inte lita på testen, det säger ingenting om hurdan hunden är till vardags", nog försöker prata bort eller dölja att föräldern inte är så stabil som en avelshund borde vara.

Det är speciellt viktigt att man kontrollerar föräldradjuren vad gäller "rädslor" och "kvarstående rädslor". MH-resultat kan man få fram på SKK:s hemsida, SKK:s hunddata och avelsdata. Adressen till SKK:s sida är www.skk.se 

46smell   46smell   46smell

Utställningsmeriter Somliga uppfödare är mycket intresserade av att ställa ut sina hundar och framhåller gärna att hundarna har utställningsmeriter, exempelvis att de är fullcertade. Detta säger ganska lite om hundens mentalitet, som är det viktigaste om hunden ska fungera som familjehund i huvudsak, eller om man skulle bli intresserad av att tävla i lydnadsdressyr eller gå på bruksprov med hunden. Man ska alltså inte falla i farstun för utställnignsmeriter

Arbetsmeriter av olika slag Arbetsmeriterade hundar är ofta hundar med god mentalitet. De flesta som är svaga eller mycket svaga, klarar inte av att gå på lydnadstävlingar, brukstävlingar eller vallhundsprov. De hundar som gjort bra ifrån sig på sådana tävlingar har visat att de är läraktiga och stabila nog att orka med en tävling. En hund som tävlar i bruksprov måste dessutom vara skottfast, annars klarar den inte av att ligga plats för skott, som man gör i bruksproven från lägre klass. Lydnadstävlingar och vallhundsprov däremot, testar inte skottberördheten hos de tävlande hundarna. De flesta collieuppfödare tävlar inte med sina hundar. Det innebär dock inte nödvändigtvis att deras hundar inte skulle klara av att tävla i någon av dem. Det är dock för det mesta valpköparna som tävlar med hundarna.

Kontrollera: För övrigt ska man kontrollera valparnas ögonstatus. Collierasen är drabbad av en ögondefekt som kallas CEA (Collie Eye Anomaly). Det är ett samlingsnamn för flera olika ögondefekter, som kan ses redan på de små valparna. Därför ögonspeglar alla seriösa collieuppfödare sina valpar innan de säljs och lämnar med veterinärintyget på ögonstatusen på valpen.

Kontrollera också att föräldrarna är HD-fria, liksom hundarna runtomkring valpen, far/morföräldrar etc. HD är starkt ärftligt och en hund med HD ska absolut inte gå i avel. Slutligen:  Kolla upp föräldradjuren ordentligt, deras meriter, MH-resultat. Kolla gärna också upp andra valpar från samma uppfödare eller efter föräldrarna, liksom den tilltänkta uppfödaren, är en som tar alla sina hundar till MH-beskrivning, eller bara dem som han/hon måste beskriva. Du ska leva med din hund 10-15 år. Köp inte valpen nästgårds bara för att det är det enklaste. Åk lite längre om det krävs för att få en bra och lovande valp och titta inte så mycket på priset. En billig valp kan bli en dyr valp. Inköpskostnaden för en valp är en liten summa i förhållande till vad hunden kommer att kosta under sin livstid. Att köpa valpar efter mycket bra föräldrar ger ingen hundraprocentig garanti för att ens valp ska bli bra, som redan påpekats, men man ökar sannolikheten för att få en bra valp om man köper en efter bra föräldrar.

VALPKÖPARE - STÄLL KRAV PÅ DIN UPPFÖDARE, KÖP BARA VALP AV DE UPPFÖDARE SOM ENDAST ANVÄNDER STABILA COLLIES I AVELN!
adivider

 

Översättning/Choose language