Tiil Minne av Assik

Till Minne av Assik

Skrivet av min man Lars som gick bort 11 maj 2009


fredsduvan
Tecknad20Assik20hemsidan
Kor. LP. TJH. Bev.  Road Racing Assik
(10.8.1991-19.6.2004)
 

När Road Racing Assik föddes den 10 aug 1991 och togs som parningsvalp efter Dantos Baron inleddes en bana som ingen annans. För det tror jag alla som träffat Assik kan enas om: Han var en enastående personlighet. För mig, som författare till denna lilla hågkomst, representerade Assik som var tio år när jag först träffade honom någonting alldeles extra. Inte bara var han född på min namnsdag, jag menar på fullt allvar att han adopterade mig in i familjen! Det som var så speciellt med honom var att han var så kelig och go och vänlig och faktiskt älskade människor… och vissa mer än andra.

Han adopterade mig, sa jag, och med det menade jag att han tydde sig till mig på det speciella sätt som var Assiks eget och han visade det genom att lägga sitt huvud i knät för att bli kliad bakom öronen. Då njöt han och släppte ifrån sig märkliga små ljud av lycka, jag brukade säga att han var den enda hunden i världen som kunde spinna som en katt. 

 Han var väldigt medveten om sin ranghöghet i flocken, men alltid lika hänsynsfull och aldrig gåpåig. När man gav honom en godbit av något slag så tog han den så försiktigt att det aldrig fanns någon risk för fingrarna, raka motsatsen till hans dotter Breeze, glupsk där man helst borde räkna fingrarna efteråt! Han var en hund som stod över kontroverser med andra hundar. Faktum är att enda gången han blev attackerad utan provokation av en mycket osäker korthårshane, blev han så förvånad att han inte ens kom sig för att försvara sig.

Han var hänsynsfull sa jag, aldrig att han trängde sig före någon av de andra hundarna utan han inväntade lugnt sin tur. Och denna hänsynsfullhet var ett av Assiks främsta kännetecken och enda gången han blev lite gåpåig var när han ville ha lite uppmärksamhet i form av att bli klappad eller kliad bakom öronen, då dök framtassen upp och han signalerade: "Glöm inte bort mig, här är jag!"

Assik20huvud

I början av vår bekantskap, då jag tog med honom ned till Jönköping där en före detta kund höll till som inte var överens med mig om hur mycket pengar han var skyldig mig. Kunden hade en rottweilerhane, en ganska ung och enligt egen utsago jättetuff hund. Aldrig har jag sett en hund bli så tillplattad utan att Assik bevärdigade honom med en blick. Rottisen kände djupt inne i själen hur liten han var och agerade följaktligen därefter. Även om han vägde dubbelt så mycket som Assik och var kanske drygt två år gammal så kunde han lika gärna varit en dvärgpinchervalp!

Historierna om Assik är naturligtvis många, det blir ju så med en personlighet som hans. En historia som jag inte vill undanhålla er är när Assik sålde en valp. Förhistorien var att valpköparen hade haft otur och köpt en valp som var så rädd att hon blev tillrådd att lämna tillbaka valpen till uppfödaren. Naturligt nog var nu valpköparen på sin vakt och tyckte sig se rädda collies överallt. I samma veva hade Wanda en valpkull och när valpköparen ville komma och titta sa Wanda att de var välkomna. Så snart valpköparna slagit sig ned i valprummet kom Assik in, la huvudet i knät på valpköparens man, tryckte ned honom i soffan och visade att han ville bli kliad. Att Assik charmade valpköparna till att köpa valpen behöver jag väl inte säga. Inte heller att valpen i fråga så småningom fick utställningscert och korades. 

Det var för all del inte enda gången Assik agerade valpsäljare. Vid senaste kullen, I-kullen, deltog Assik aktivt när valpköparna kom på besök. Det var som om han levde upp och gladde sig vid såväl hund- som människobesök. Typiskt för Assik var också sättet han tog emot vårt senaste tillskott, barnbarnet Griffin, på. Normalt brukade Assik dra sig undan valparnas ibland alltför påträngande uppvaktning, men i det här fallet var det som om han ville säga till Griffin: Nu är det dags för dig att ta över. Det var vaktavlösning för en gammal tjänstehund och endast fyra dagar efter Griffins ankomst var det sedan dags för Assik att lämna scenen.

Assik20sno

Som avelshane var Assik en av Sveriges bästa nedärvare när det gäller mentalitet och HD genom tiderna och hans barn, och vid det här laget barnbarn, fortsätter att visa framfötterna och gör Assik all heder. Man kan väl inte säga att Assik var någon skönhet, men sin majestätiska hållning hade han kvar ända in i det sista.

Sistabilden_Assik_edited

Sista bilden på Assik

Att ha haft en mentalt så stabil och social hund som Assik, där ingenting kunde få honom att förlora fattningen, är nånting man unnar alla hundägare att få uppleva.

Lasse

                         Assikontherocks

Översättning/Choose language